A derékfájás és az időjárás kapcsolata

A környezetben történő változások az emberi szervezetre is hatást gyakorolnak. Ilyen környezeti tényező lehet az időjárás is, melyre vannak, akik érzékenyebben reagálnak. A gerinccel kapcsolatban a meleg- és hidegfrontokat tekintve a következők jellemzők:

Esik az eső és hűvös van. Gerinc és az időjárás összefüggései

  • Melegfront:

Hosszan tartó melegfronti hatás esetén a régi törések, hegek lehetnek érzékenyebbek, illetve nő a pulzusszám, csökken a vérnyomás, erősödnek a gyulladások.

  • Hidegfront:

Hidegfront átvonulása után ízületi fájdalmak, gyulladások, reumás fájdalmak számának növekedését figyelték meg.

  • Miért gyakoribb a derékfájás amikor beköszönt a hideg idő?

A hideg hatására - mint minden anyag - a szövetek is összehúzódnak. Méretük, térfogatuk - ha csekély mértékben is -, de változik. Ez az izmok összehúzódását eredményezheti, aminek hatására nőhet az ízületi nyomás. Az ízületi felszínek közelednek, és ez a tünetek jelentkezéséhez, derékfájáshoz vezethet.

Az időjárás változásai ellen sokat nem tehetünk, de meg tudjuk erősíteni szervezetünket, növelhetjük az ellenállóképességünket. Ehhez fontos a rendszeres testmozgás, vitamindús táplálkozás, elegendő mennyiségű folyadék fogyasztása és a stressz levezetése. Téli időszakban sokat segíthet egy jó derékmelegítő használata, vagy ha időnként felkeresünk egy kellemes termálvizes medencét.