A derékfájás lehetséges okai

Porckorongsérv (discus protrusio/prolapsus/hernia)

Mi okozza?

Két-két csigolya között a porckorongok találhatóak, melyeknek jelentős tompító, lökhárító szerepük van a mozgások során. Azonban kb. 14 éves korban megszűnik bennük a vérkeringés, és már csak a csigolya zárólemezén keresztül jutnak tápanyagellátáshoz. Az idő előrehaladtával haránt berepedezések keletkeznek bennük. Mindezek hatására csökken a porckorongok víztartalma, rugalmassága, terhelhetősége. A porckorong belsejében találunk egy kocsonyás magot, melyet rostos gyűrű vesz körül. A rostos gyűrű próbálja mindig központi helyen tartani a kocsonyás magot, de a sok rossz terhelés és a porckorong degeneráció hatására a rostos gyűrű meggyengül és a kocsonyás mag kitüremkedik. Ilyenkor beszélünk porckorongsérvről, amely az esetek nagy részében kellemetlen derékfájással vagy végtagba sugárzó fájdalommal jár.

Különböző fokozatai léteznek: Discus protrusio estén a porckorong egy része beboltosul a gerinccsatornába, maga előtt tolja a hátulsó szalagot. Még képes a visszahúzódásra. Discus prolapsusnál már erőteljesebb a kiboltosulás. Discus hernia esetén a kitüremkedő darab már nem képes visszahúzódni. Ha a sérvesedett rész le is szakad, akkor kiszakadt sérvről beszélünk.

Isiász

Az isiász ülőidegzsábát jelent. Keresztcsont tájéki fájdalommal jár, illetve alsó végtagba kisugárzó fájdalmat is okozhat. Általában egy hirtelen mozdulat, vagy nehéz tárgy csavarodással együtt járó emelése váltja ki. Minden mozdulat fájdalmas lehet, a tüsszentés, köhögés fokozza a fájdalmakat. Önmagukban nem betegség, inkább figyelmeztető jel, hogy nem megfelelő a gerinc terhelése. Hátterükben lehet más gerincbetegség, például sérv is. Kemény felületre feküdjünk a tünetek jelentkezésekor, és támasszuk alá egy párnával a lábunkat. Izomlazító krémek használata a vérkeringés helyi fokozódása miatt enyhíthetik a derékfájást.

Gerincferdülés (scoliosis)

A gerinc oldalirányú elhajlását jelenti. A gerincferdülés lehet funkcionális és strukturális.

A funkcionális gerincferdülés még tudatosan korrigálható, a strukturális viszont csavarodással és bordapúppal jár együtt. A funkcionális gerincferdülés lehet elsődleges és másodlagos. Elsődleges gerincferdülésnél az okot nem tudjuk, de izomerősítéssel, tartáskorrekcióval és tudatosítással szépen rendbehozható. Érdemes sokat nyújtani a gerincet, és az esetleges pszichés okát kideríteni. A másodlagos funkcionális gerincferdülésnél már egyoldalú sportmozgás, végtaghossz-különbség vagy egyéb izomfeszültségek állhatnak a háttérben. Itt az okok kiderítése után szintén sokat lehet javítani a gerinc tartásán: ha szükséges, akkor megfelelő cipőbetéttel, az egyoldalú sportmozgásnál a másik testfél terhelésével és az izomegyensúly létrehozásával, majd itt is tudatosítással, nyújtózással, pszichés támogatással és speciális gyakorlatokkal.

A strukturális gerincferdülés kialakulása 10-12 éves korban jellemző, okát sajnos nem tudjuk. Minél előbb jelentkezik, általában annál súlyosabb lehet. Sokat javíthat a speciális, egyéni gyógytorna, esetleg fűző használata. Szakorvosi és gyógytornászi segítség nagyon fontos. Szülőként odafigyelhetünk gyermekeink helyes tartására és néha fürdés előtt vagy után nézzük meg gyermekeink gerincét. Figyelmeztető jel lehet, ha a törzs és a lelógó kar alkotta háromszög a két oldalon nem egyforma, vagy ha az egyik csípőcsontot, lapockát, vállat följebb látjuk a másiknál. Ne essünk kétségbe, hanem mihamarabb forduljunk szakemberhez, mert minél hamarabb kezdődik a korrekció, annál jobb eredményeket lehet elérni.

Kisízületi fájdalom / szegment instabilitás

Amikor a csigolyák közötti porckorongok lelapulnak, akkor a csigolyákat összekötő ízületi felszínek is közel kerülnek egymáshoz. Mivel az ízületi tok idegvégződésekben gazdag, ezért igen érzékeny. Ilyenkor pedig az ízületi tok bolyhai becsípődhetnek, ami igen nagy fájdalommal járhat. Jellemzően akkor fáj, amikor sokat kell járni, vagy egy helyben állni. Guggolásra és ülésre csökken a fájdalom. Segíthet a porckorong táplálása, mely történhet nyújtózásokkal, denevérpaddal, súlyfürdővel is.

GL5-S1 rés beszűkülése

Gyakran olvasható mondat ez a leleten. Azt jelenti, hogy az utolsó ágyéki csigolya (L5) és a keresztcsont között található porckorong már nem képes elegendő mennyiségű vizet magába szívni, így túl közel kerültek egymáshoz. Ennek hatására a csigolyák közötti kisízületek érzőidegben gazdag tokja becsípődhet, ami komoly fájdalmakat okozhat. Jellemzően akkor fáj, amikor sokáig kell egy helyben állni, de jólesik leguggolni vagy leülni.

Csigolyaív-szakadás (spondylolisis) és csigolyacsúszás (sponylolisthesis)

A csigolyaív nincs összecsontosodva
csigolyaív-szakadásnál. Ez legtöbbször tünetmentes és elég gyakori elváltozás, melynek okai nem ismertek pontosan. Azonban a gerinc túlzott nyújtásával és gyakori csavarásával járó sportot űzőknél (pl.: ritmikus gimnasztika, kenu) lényegesen gyakrabban fordul elő. Ha mindkét oldalon jelentkezik sponylolisis, akkor előfordul, hogy a csigolya a felette levő gerinccel együtt az alsón előrecsúszik. Ez leggyakrabban az utolsó ágyéki csigolya és a keresztcsont között történik. Ezt hívjuk spondylolisthesisnek. Tünete lehet serdülőkori derékfájás, esetleg lábba sugárzó fájdalom. Többnyire gyógytorna segíti a fájdalmak megszűnését, és ez egyben meg is erősíti a mély hátizmokat és a hasizmokat, melyek segítenek a stabilizálásban.

Spondylosis

Huszas éveink után a kisízületek meszesedése elkezdődik. Gyakran az instabilitás ellen csontkinövések is keletkeznek a csigolyákon. A mészlerakódás csökkentheti a mozgástartományt, sőt gerincsérvhez hasonló tüneteket is okozhat. Lassíthatjuk a folyamatot mozgással, a mély hátizmok és hasizmok erősítésével, nyújtással.

Scheuermann-féle betegség

Ez egy serdülőkori csontosodási zavar, melynek pontos okát nem ismerjük. Esetében egy vagy több csigolya deformálódik úgy, hogy ék alakban elkeskenyedik. Történhet a háti és /vagy az ágyéki szakaszon is. Ilyen estben nagyobb teher hárul az érintett szakaszon levő hátizmokra, amelyek hamarabb elfáradnak, feszülnek. Az estek többségében gyógytornával, hátizom erősítésével kezelhető, esetleg fűző hordása válhat szükségessé. Műtéti beavatkozásra csak súlyos esetekben kerül sor.

Piriformis szindróma

Az ülőideget nyomja a piriformis nevű izom. Jellemző tünete a fartájék fájdalma nyújtott ülésben előrehajláskor, vagy ha ülésben az egyik bokát keresztben a térdre helyezzük és előredöntjük a törzset. Segíthet a masszírozás, illetve ezeknek a fenti - fájdalmas – pózoknak a forszírozása, mert nyújtják az érintett izmot. Ha a fájdalom elmúlik, érdemes tovább gyakorolni ezeket a nyújtásokat, mert megelőzhető vele az újabb fájdalom kialakulása.

Bechterew kór

A gerinc fokozatos elcsontosodását, merevedését jelenti. Tünete az ébredési utáni hosszan tartó merev gerinc, keresztcsont-tájéki fájdalom, ízületi fájdalmak, fáradékonyság, éjszakai hátfájás, mozgásra csökkenő fájdalom. Itt is fontos a korai felismerés, mert lassítható a folyamat! A betegek gyulladás- és fájdalomcsillapító kezelést kapnak, valamint fontos a mindennapi speciális torna, amivel az ízületek mozgékonyságát tartják fent, és csökkentik a gerinc görbületeit.

Arthrosis

Kopásos megbetegedés, mely elsősorban a kisízületeket érinti. Tünete a fájdalom, beszűkült mozgástartomány. Reggel általában nagyobb fájdalommal jár, mert az ízületi folyadék még kevesebb. Segíthet az ízület mobilizálása, az izomerő növelése, a helyes tartás kialakítása, illetve az esetleges túlsúlytól való megszabadulás.