Gerinc és sport

A rendszeres testmozgás segíthet megelőzni a gerincbetegségek kialakulását, illetve saját testünk és annak határainak ismerete rendkívül fontos lehet egy gerincbetegségből való felépülés során. Erős, de rugalmas izmokkal, jó kondícióval gerincünknek is védelmet nyújthatunk, csak nem mindegy, hogy mit és hogyan végzünk.

fiatal lány fut a tengerparton pirossal kiemelve a gerince

Gerincbarát sportolás


Ha már van, vagy volt gerincproblémánk, akkor:

  • lehetőleg kerüljük azokat a mozgásformákat, melyek a törzs csavarodásával járnak és egyoldalú mozgásformák (pl: a tenisz, illetve a küzdősportok egyes fajtái is veszélyt jelenthetnek a gerinc számára).
  • Ha mégis ilyen sportot űzünk, kiemelten ügyeljünk a törzsizmok erősítésére,
  • és mindkét oldal egyforma terhelésére.

Míg régen azt mondták, hogy gerincproblémával nem szabad mozogni, ma egyértelműen az a szakemberek véleménye, hogy a gyulladás csökkenéséhez és mozgáshatárok megtartásához a mozgás nagyon fontos. Fennálló gerincprobléma esetén kérje gyógytornász segítségét, aki személyre szabott gyakorlatokkal segít a felépülésben. Ha nincsen gerincproblémánk, vagy tünetmentesek vagyunk, akkor sokféle mozgásforma közül választhatunk.
Mindig ügyeljünk:

  • a fokozatosságra, valamint
  • a bemelegítés és
  • nyújtás meglétére.

Ha vezetett edzésre megyünk, ez edzővel, oktatóval beszéljük meg gerincproblémánkat, kérjük ki a tanácsát. Mindenki számára ajánljuk a törzsizmok kiemelt edzését, mert mind a hát, mind a hasizmok fejlettsége fontos, ha szeretnénk megóvni gerincünket, és elkerülni a gerincsérv kialakulását, panaszaink kiújulását.


Néhány mozgásformáról röviden:

fiatal biciklisek sisakkal és szemüveggel. A bicikli és a gerincbarát sportolás

Úszás


Általában ezt ajánlják automatikusan az orvosok. Valóban nagyon jól átmozgatja a testet, és jó hatással van a gerincre is, de elsősorban a hát-, majd a gyorsúszás. A folyamatosan kint tartott fejjel történő mellúszás nyakfájdalmakat okozhat.

Gyaloglás, nordic walking


Akinek a futás túl intenzív, bátran induljon gyalogolni, túrázni. Egy tempós gyaloglás a karok erőteljes mozgásával nagyon jól karban tartja a testet és a lelket is.

Labdás sportok


Többségük asszimetrikusan terheli a testet, ezért fontos a másik testfél terhelésére, edzésére hangsúlyt fektetni.

Lovaglás


Egyenes tartásra ösztönöz, jól edzi a hátizmokat is. Ajánlott sport!

Futás


Füvön, vagy bármilyen puhább talajon, megfelelő cipőben és gördülő lábtechnikával nyugodtan lehet futni tünetmentes időszakban. Kerüljük a betont és aszfaltot!

Kerékpározás


A versenykerékpárok használatát kerüljük, és mindenkinek figyelnie kell a kerékpár megfelelő beállítására. Ugyanis a biciklin ülve is lehet görnyedni! Állítsuk be úgy az ülést és a kormány magasságát, távolságát, hogy egyenes törzzsel, leengedett vállakkal és kiemelt mellkassal tudjunk rajta ülni!

Evezős sportok


A kenu egyoldalúsága miatt a gerinc számára nem igazán tesz jót, de kajakozás közben is sok a törzsfordítás, ami kopást okozhat az izületi felszíneken.