A gerincsérv klinikai gyógymódjai

Ha gerincproblémánkkal orvoshoz fordulunk, és az orvos felállította a diagnózist, akkor ennek megoldására valamilyen kezelési lehetőséget ajánl fel. Ez legtöbbször fizioterápiával kezdődik. Kaphatunk gyógyszeres kezelést is, illetve végső estben sebészeti beavatkozásra kerül sor. A legfontosabb a fájdalom csillapítása, a gyulladás megszüntetése és a fájdalom okának kiküszöbölése. Az alábbiakban a leggyakoribb
klinikai gyógymódokról olvashatunk röviden.

Fiatal női gyógytornász hasonfekvő beteget kezel a kezelőasztalon

Gyógytorna

  • Mire alkalmas?

Személyre szabott mozgásterápia, melynek során a gyógytornász erősítő, nyújtó és egyensúly- javító gyakorlatokkal segíti a fájdalom csökkenését, a mozgáshatárok beszűkülésének megakadályozását.

Passzív vagy aktív módon történhet a torna. Passzív
mozgatáskor a terapeuta mozgatja a testrészeket, aktív torna esetén pedig a páciens saját izomerejével végzi a gyakorlatokat.

Személyre szóló, fokozatos terhelés, melynek hatására a fájdalom megszűnhet és megelőzhető az újabb probléma kialakulása. Gerincsérv műtét utáni rehabilitációnál is alkalmaznak gyógytornát.

Gerincsérv műtét: Sebészeti beavatkozás a gerincen.

Műtéti eljárások

A műtéti eljárások többnyire gerincsérv műtétek, de a gerincfájdalommal küzdők csak kis részének van szüksége valóban műtéti beavatkozásra.

Szükséges lehet a műtét súlyos bénulás-, széklet- illetve vizeletürítési zavar esetén, ha a hosszan tartó nem műtéti kezelés nem hoz eredményt, vagy ha csillapíthatatlan a fájdalom.

Szinte minden esetben először konzervatív, tehát nem műtéti kezelést kap a páciens.Az eredmények figyelembevételével dönt az orvos és a páciens, mérlegelve a műtét várható eredményeit és kockázatait.

  • Dekompressziós műtét:

Az ideggyököket érintő nyomás megszüntetése a cél, a porckorong vagy csontos felrakódás eltávolítása történik.

  • Endoszkópos műtét:

Többnyire endoszkópos műtéteket alkalmaznak, mely kis feltárást és kis roncsolódást, ezáltal gyorsabb felépülést jelent. Ilyenkor egy kamera segítségével dolgoznak az orvosok.

  • Microdisectomiás műtét:

Hasonlóan gyorsabb felépülés követheti a microdisectomiás műtétet is, mely során operációs mikroszkópot használnak.

  • Hagyományos műtét:

Hagyományos műtétek során szabad szemmel követik a műtétet, ez nagyobb feltárást, így lassabb gyógyulást eredményezhet.

krém ami segíthet a gerincsérv okozta fájdalom enyhítésében

Kezelések

Fizikoterápiás kezelések

A két leggyakrabban alkalmazott módszer, az ultrahangos kezelés és az iontoforézis.

  • Ultrahangos kezelés:

az emberi fül számára nem hallható hanghullámok segítségével lazítja el az izmokat, csökkenti a gyulladást és a fájdalmat.

  • Iontoforézis:

Galván áram segítségével juttatják be a szövetek mélyére a gyógyszert.

Krémek

Elsősorban az izom-eredetű fájdalmak kezelésénél hatásosak, mert vérbőséget okozhatnak és csökkenthetik az izomgörcsöt.

Hideg- és meleg kezelések

A panasz megjelenésekor a hűtés segíthet, mert blokkolja a fájdalom érzetet, segít a görcsök oldásában és lelohasztja a duzzanatot.

Több napos, de főleg krónikus fájdalom esetén viszont a meleg kezelés hozhat eredményt. Vérbőséget okoz és így enyhíti a feszültséget, görcsöket és a fájdalmat.

Orvos tart injekciós tűt, gerincsérv kezelésére szolgáló blokád injekcióhoz

Gerinc közelébe adott blokád

Ez egy tüneti kezelés, mely során a gerinc közelébe gyorsan ható, általában szteroidos injekciót kap a páciens. Általában a kisízületek túlerőltetésénél, becsípődésénél alkalmazzák.

Az okot nem szünteti meg, tehát egyéb kezeléssel, tornával, életmód-beli változással együtt hat csak tartósan.

Gyógyszeres kezelés gerincsérvre: különböző gyógyszercsomagok és tabletták.

Gyógyszeres kezelés

Tabletta, injekció vagy infúzió formájában kaphatunk gyógyszeres kezelést.

Ha a vény nélkül kapható nem szteroid gyulladáscsökkentők szedése 3 nap alatt sem hoz eredményt, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Orvos írhat fel gyulladáscsökkentő gyógyszert, illetve ajánlhat injekciós vagy infúziós kezelést. Ezeknek is gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásuk van.