A gyógytorna csodákra képes

A mozgás jelentősége

A gerincet a mozgás tartja életben. Ha részeire bontjuk, láthatjuk, hogy minden darabkájának szüksége van a mozgásra. A csigolyák között található porckorongok a szivacs elv alapján működnek. Terhelés alatt összenyomódnak, tehermentesítve pedig feltöltődnek. Rugalmasságukat csak úgy tarthatják meg, ha rendszeresen terheljük és pihentetjük őket mozgás által. A gerincet stabilizáló izmok és szalagok erősek, rugalmasak és nyújthatóak csak akkor lesznek, ha eddzük, nyújtjuk, tehát mozgásban tartjuk őket.

fiatal nő tornamatraccal készül a gyógytornára-a gyógytorna segít a gerincproblémák kezelésében

Gyógytorna lumbágó esetén

  • Miért a gyógytorna?

A torna megelőzésként és a már kialakult lumbágó által okozott fájdalmak csökkentésére, megszüntetésére is alkalmas. Ha valamilyen gerincbetegségben szenvedünk, érdemes gyógytornász segítségét kérni, aki személyre szabott gyakorlatokkal segíti gyógyulásunkat. Ehhez kitartás és türelem szükséges, de akár napról napra is érezhetjük hatását.

  • Milyen gyakorlatokat érdemes végezni lumbágó esetén?

A gerinc számára a lehető legjobb gyakorlat szinte mindig a nyújtózás: tudatosan megnyújtózni fejtetővel felfelé, farokcsonttal lefelé. Ezt különböző testhelyzetekben is megtehetjük (állva, hason, oldalt vagy hanyatt fekve, térdelve), illetve az azonos, vagy ellentétes oldali végtagokkal nyújtózás is nagyon jó hatású. Fontos, hogy a rövidülésre hajlamos izmokat, mint pl. a mellizom vagy a csípőhorpasz-izom megnyújtsuk rendszeren, hisz a sok ülés-, vagy az előreeső vállak miatt ezek megrövidülnek. Ha ez tartós, akkor a megrövidült izmok akadályozzák a gerinc fiziológiás tartásának visszaállítását. Ugyanez érvényes a megnyúlásra hajlamos izmokra is, mint pl. a lapocka zárását végző izmok, farizmok, melyek erősítése is nagyon fontos az egészséges testtartás felvételéhez.

  • Kitől kérhetünk segítséget?

Gyógytornászok, illetve jól felkészült fitness edzők, jógaoktatók is tudnak segítséget nyújtani abban, hogy mely mozgásformák ajánlottak, illetve akár otthon milyen gyakorlatokkal tudjuk rendben tartani a gerincünket. Mind a lumbágó megelőzése, mind a gyógyulás során, és utána is fontos, hogy mozgás közben és a statikus helyzetekben is (Pl.: ülés a munkahelyen, otthon, autóban) figyeljünk a gerinc helyes tartására, megnyújtására.