A gyógytorna: kellemes és hasznos mozgásforma

Már az ókorban is felismerték a rendszeres torna kedvező hatását a testre. A különböző ősi kultúrák mind létrehozták a saját torna-rendszerüket, mozgásformájukat. A gyógytorna ezek továbbfejlesztése, tudományos, anatómiai alapokat figyelembe véve dolgozott ki speciális mozdulatokat, tornagyakorlatokat. A kezdetek
óta többféle technika is elfogadottá vált a gyógytornán belül, specializálódva a különböző típusú problémákra, de az alapelv ugyanaz.

gyógytornász mozgatja a betege karját

Miért fontos a mindennapokban a torna?


Rohanó világunkban sajnos nincs időnk, energiánk odafigyelni a testünkre, nem mozgunk eleget. Görnyedünk az íróasztalnál, nehezet kell emelnünk, súlyos táskákat cipelünk egész nap. Így hamar jelentkezhetnek problémák; például hát- és nyakfájdalom, ami megnehezíti a mindennapi teendőinket. Akadályt jelent a munkánkban, és a szabadidőnk eltöltésében is.

Milyen helyzetekben ajánlott gyógytornászhoz fordulni?


A gyógytornász feladatai közé tartozik a megelőzés (prevenció) és a rehabilitáció. Prevenció alatt a betegségek, problémák megelőzését értjük, megakadályozhatjuk, vagy késleltethetjük azok kialakulását. Ez fontos lehet például egy kialakulóban lévő gerincsérv esetében, helyes terápiával visszafordítható a folyamat, és megelőzhető a műtét is. A rehabilitáció feladata a már kialakult betegségek gondozása, azok romlásának megakadályozása, és az állapot javítása. Például műtétek után sokat segít a fokozatosan felépített torna-kezelés a mielőbbi talpra állásban, és a mindennapi életbe való visszatérésben.

Fáj a dereka, háta?


Testünk legfőbb támasztó rendszere a csontváz, melynek egyik legfontosabb része a gerinc. A gerinc az emberi test legfőbb stabilizáló eleme. Ha probléma, vagy fájdalom jelenik meg ezen a területen, az negatívan befolyásolja a gerinc stabilizáló feladatát. A mozgás fájdalmassá, nehézkessé válik, izomgörcsök, fájdalmas csomók alakulhatnak ki a hátunkban. Esetenként ez a fájdalom kisugározhat a lábunk felé, vagy a derekunkba is. Emiatt nehezen tudjuk ellátni a mindennapi feladatainkat, fájdalmas a lehajolás, vagy a felegyenesedés, nem tudunk nehéz tárgyat felemelni. A problémát általában az úgynevezett degeneratív gerincbetegségek okozzák. Ebbe a csoportba tartozik többek között a gerincsérv, és a gerinc különböző kopásos, elhasználódásos megbetegedései. Ha ilyen panaszokat, fájdalmakat tapasztalunk, akkor minél előbb érdemes szakemberhez fordulni, hogy segítségével meg tudjuk állítani állapotunk romlását, vagy vissza tudjuk fordítani a folyamatot.

Miért a gyógytornát válassza?


A gyógytorna e probléma megoldására kidolgozott mozgásforma. Célja a fájdalom, a mozgáskorlátozottság hosszú távú megszüntetése aktív, mozgásos elemekkel. A gyógytornász személyre szabottan dolgozza ki a páciens számára a kezelést, terápiás célt állít fel, és folyamatosan ellenőrzi a javulás mértékét is. Eközben a terapeuta mindig szem előtt tartja a páciens igényeit és aktuális állapotát. A torna gyakorlatokat a változatosság és kreativitás jellemzi. Többféle eszközt is lehet használni a terápia során, például rugalmas gumiszalagot, különböző méretű labdákat, kisebb súlyzókat, párnákat, vagy bordásfalat.

A gyógytorna célja

A gyógytorna célja aktív mozgás, izommunka által javítani a kialakulóban lévő,vagy már kialakult rossz állapoton, vagy annak megelőzése.

A kezelést mindig egy állapotfelmérés előzi meg. A páciens elmondja a problémáit; a fájdalom vagy mozgáskorlátozottság helyét. Nagyon lényeges, hogy mióta állnak fent ezek a panaszok. Ezt követően a gyógytornász megvizsgálja a pácienst, feltárja a problémák valós okát. Együtt felépítik a kezelés tervét, meghatározzák az elérendő célokat, a kezelés tervezett időtartamát, és gyakoriságát. Ideális esetben heti 3 alkalom, alkalmanként 45-60 perc ajánlott, de ez nagymértékben függ a beteg egészségügyi állapotától, teherbírásától, és egyéb elfoglaltságaitól, időbeosztásától.

Javaslom, hogy panaszmentesen is őrizzük meg testünk egészségét rendszeres tornával, testmozgással, akár gyógytornász segítségével. Amennyiben viszont fájdalom-betegség lép fel, mindenképpen szükségesnek tartom egy szakember felkeresését, és egyénre szabott terápia elvégzését.

szerző: Pelikán Rita gyógytornász