A lumbágó okai és tünetei

Mi a lumbágó?

Mit jelent? A lumbágó a derék fájdalmát jelenti, mely általában mozgáskorlátozottsággal jár. Többnyire egy rossz mozdulat (pl.: emelés és a törzs elfordítása egyszerre) végzésekor jelennek meg a kellemetlen tünetek, ám a probléma hátterében általában egy egyoldalúan túlterhelt gerincet találunk. A fájdalom elkerülése érdekében kényszertartást vesz fel az ember. A fájdalom erősödik tüsszentésre, székelésre, nevetésre, köhögésre, rázkódásra, így a mindennapi életet nagyban megnehezíti.

Mi okozza?

A lumbágó kialakulásának oka általában a csigolyák között elhelyezkedő porckorongok lelapulásából ered. Ilyenkor a két, egymás felett található csigolya közelebb kerül egymáshoz, és az őket összekötő ízületi tok csípődik be. De okozhatja porckorong degeneráció vagy a gerincet stabilizáló izom-és szalagrendszer sérülése is, daganatos megbetegedés, gyulladás.

Fiatal férfi az ágy szélén fájdalmasan ül. A lumbágó kellemetlen gerincbetegség.

Mit tehetünk ha már kialakult?


A fájdalom csökkentése és megszüntetése az elsődleges feladat. Komoly fájdalom esetén kemény felületen érdemes feküdni olyan testtartásban, ahol a fájdalom nem jelentkezik, tehát csökken a terhelés a gerinc fájdalmas részén. A merevség oldására melegítést, masszázst érdemes alkalmazni, illetve izomlazító krémet, esetleg gyulladáscsökkentőt. A fájdalom megszünése után érdemes kivizsgáltatni, mi lehet a lumbágó valódi oka. Hosszútávon csak úgy lehet tenni ellene, ha komolyan vesszük ezt a problémát, és megelőzzük az újabb fájdalom kialakulását

Hogyan előzhető meg a lumbágó?

Megelőzése a gerinc statikájának, helyes tartásának visszaállításával lehetséges. Fontos a mozgás, illetve a statikus testhelyzetek során is a kellően egyenesen tartott, akár párnákkal megtámasztott testhelyzet felvétele. Ha ülőmunkát végzünk, vagy egy bizonyos testtartásban tudjuk végezni csak a munkánkat, fontos, hogy rendszeresen, ha lehet óránként mozgassuk át testünket és nyújtózkodjunk.