A stressz hatása vázrendszerünkre

Ha engedjük, akkor a stressz mindennapjaink része: ébresztőórára kelni, időre elkészülni, odaérni, a közlekedés viszontagságai, munkahelyi problémák, sorban állás, bevásárlás..., a sor végtelen.

Lelki okok - testi tünetek

A szakemberek egybehangzó véleménye szerint a gerincpanaszok hátterében sokszor nem is szervi, hanem
pszichés okokat kell keresni. Ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy nem létezik a fájdalom, csak azt, hogy lelki okok állnak a probléma mögött. De hogyan nyilvánulhat meg lelki problémánk testi fájdalomként, valóban fájhat a derekunk szorongásaink miatt? Ez a folyamat világosan nyomon követhető. Egy lelki probléma, stressz, konfliktushelyzet ugyanis izomfeszültséget, izommerevséget okoz. Ennek hatására közeledhetnek a csigolyák, összelapulhatnak a porckorongok, nőhet a nyomás az ízületi tokokban. Ezek a tényezők mind fájdalmat generálhatnak a vázrendszerben, és gyakran mint derékfájás jelentkeznek. A derékfájás aztán újabb lelki problémaként önálló életre kel, és a kígyó a saját farkába harap.

Jótanácsok

Stresszhelyzetben - ha a szituáció engedi - próbáljunk meg előre begyakorolt légzőgyakorlatokat végezni. Ez segít megnyugodni, tisztábban látni a dolgokat. Derékfájás esetén fájdalomcsillapítók szedése helyett inkább keressük a helyzet megoldását, a probléma gyökerét. Jógázzunk, meditáljunk, sportoljunk!. Próbáljunk meg több időt tölteni a szabad levegőn. Végezzük mindennapi dolgainkat gerincbarát módon.