Alternatív terápiák a gerincsérv kezelésében

Gerincfájdalom esetén is célszerű a hagyományos orvoslás mellett az alternatív terápiákat is igénybe venni.

Fiatal nő masszírozik egy másik fiatal nőt egy kezelőasztalon. A masszázs sokat segíthet a gerincproblémák enyhítésében.

Masszázs

A masszázs segít az ellazulásban, a feszültségek oldásában és emellett nagy szerepe van a fájdalom és működési zavar megszüntetésében is. Nem véletlen, hogy a gerincsérves betegek nagy előszeretettel veszik igénybe ezt a hasznos és egyidőben kellemes terápiát.

Ha testünkben fájdalom jön létre, akkor az izomfeszülést okoz azon a területen. Ennek hatására csökken ezen a területen a keringés, kevesebb oxigén jut oda, ami mozgásbeszűküléshez, újabb fájdalomhoz vezet. Felhalmozódnak a méreganyagok is. A masszázs bármely ponton be tud avatkozni ebbe a körforgásba.

Ma már nagyon sokféle masszázs közül választhatunk. Vannak olajos-krémes masszázsok, de ruhában is masszírozhatnak bennünket, történhet ágyon, széken, földön. Különböző eszközöket is használhatnak, illetve a masszázs során használt olajok, krémek hatóanyagai is segíthetik az ellazulást, gyógyulást.

Vannak esetek, amikor a masszázs nem javasolt, ilyen pl. a láz, fertőző betegség, akut gyulladás, bizonyos allergiák, daganatos megbetegedések, mélyvénás trombózis. Minden esetben beszéljük meg a masszőrrel, ha valamilyen betegségünk van, illetve kérjük kezelőorvosunk tanácsát.

Akupunktúra szakember tűket szúr a beteg lábába-akupunktúra egy alternatív kezelési mód gerincsérv esetén

Akupunktúra

Ősi kínai terápiás módszer, melynek során a test különböző pontjaiba, különböző mélységekben tűket szúrnak. Az energetikai folyamatokat befolyásolják, az életenergia áramlását segítik. Izomgörcsök, gyulladások, keringési zavarok megszüntetésére is megfelelő módszer.

Akupresszúra

Nyomáspont-masszázsnak is nevezik. Célja a test energiapályáján keletkező zavarok megszüntetése, energia pótlása. A test különböző pontjainak nyomásával érik el a megfelelő energiaáramlást. Önkezelési módszer is, mely könnyen elsajátítható. Fájdalomcsillapításra, feszültségoldásra is alkalmas,
mely nyugtató, élénkítő, harmonizáló pontokkal dolgozik, illetve speciális és vészjelző pontokat is meghatároz.

Manuálterápia

A terapeuta az ízületek áttapintása után, többnyire kézzel végzett technikákat alkalmaz. Oldja az ízületek mozgáskorlátozottságát, lazítja az izmok feszültségét. Az ízületek visszanyerik stabilitásukat, funkciójukat, szabadabbá válik bennük mozgás, megszűnhetnek a fájdalmak.

Alexander-technika

Az egész emberrel foglalkozó módszer, mely testre és lélekre egyaránt hat. A rossz testtartások, berögzült mozgások feszültségeket, fájdalmakat okoznak a testben. A módszer során tanár és tanítvány közös munkája során felismerik és korrigálják a helytelen tartásokat, és felszabadítják a testet. A tanítvány megtanulja
teste tudatos használatát. Hosszútávon, életre szólóan ható módszer, mely kitartást és türelmet igényel.

McKenzie-módszer

Gyógytornászok alkalmazzák ezt a vizsgálati és kezelési rendszert, melyben a páciens aktívan vesz részt. Alapos mozgásszervi vizsgálat után speciális mozdulatokat végez, és speciális testhelyzeteket vesz fel a páciens, miközben figyelik annak hatását, a fájdalom csökkenését. Ennek eredményét felhasználva készül
el a személyre szabott gyakorlatsor és kezelési program, amelyet kórházi, klinikai környezetben szakemberek segítségével sajátíthat el a beteg a gerincsérv gyógyítása érdekében.