Gerincbarát alvás

Nő alszik békésen az ágyban a fehér ágyneműben. Téma: gerincbarát alvás

Gerincbarát ágy

A gerinc számára az egyetlen pihenés a vízszintes helyzet. Azonban ilyenkor is úgy tudnak a porckorongok feltöltődni, ha a gerinc csavarodás nélkül, egyenes tud maradni


Fontos hogy az ágy megfelelő magasságú legyen, könnyen tudjunk rá leülni, majd onnan felállni. Ehhez támaszkodjunk meg a combunkon, és egyenes felsőtesttel engedjük hátra fenekünket, illetve toljuk fel magunkat. Majd lefekvéskor hajlított helyzetben emeljük lábainkat az ágyra és közben kartámasz segítségével feküdjünk az oldalunkra. Felkeléskor hasonlóan járjunk el.


A matrac legalább 20 cm-rel legyen hosszabb a testmagasságunknál. Általában a félkemény matrac a legmegfelelőbb, amely megtámasztja gerincet.

grafika. nő alszik egyenes gerinccel. helyes alvási pozíció megfelelő matracon

Alvópózok

Hanyatt fekvés


A legoptimálisabb testhelyzet a hanyatt fekvés. Ilyenkor tud igazán regenerálódni a gerinc. A nyak és a fej éppen csak egy kis párnával legyen alátámasztva. Az ún. anatómiai párna nem biztos, hogy mindenkinek megfelelő, hiszen nem vagyunk egyformák. Ha kényelmetlennek érzi ezt a testhelyzetet, nyomást érez a derekánál, tegyen a térdek alá egy párnát. Ha még mindig feszülést érez, akkor a derék alá is be lehet tenni egy kisebb párnát.

Hason fekvés


Bár hason fekvésben kevésbé terhelődne a gerinc, mégsem ajánlott fekvési mód, hiszen a fejet el kell fordítani valamelyik irányba, sőt általában valamelyik lábat is felhúzzuk ilyenkor, így gerincünk kicsavarodik. Ha nem tud másképp aludni, akkor a nyújtva maradt lábszárak alá, illetve a has alá érdemes egy-egy párnát helyezni.

Oldal fekvés


Oldalfekvésben is csavarodik a gerinc, mert a felül levő kar előrehúzza vállat és a felül levő láb is előrefele húzza a medencét. Ezért itt is javasoljuk a párnák használatát a felül levő kar alá, illetve vagy a két láb közé, vagy ha a felül levő lábat előrehúzzuk, akkor az alá, hogy azok ne lógjanak lefelé.


Eleinte furcsa gerincpárnákkal aludni, de ha adunk időt magunknak a megszokásra és megtaláljuk azt a pózt, amelyikben leginkább el tudunk lazulni, akkor meg fogja hálálni testünk, hiszen kipihenten és fájdalom nélkül tudjuk kezdeni a napot.