Benergo tartásjavító párna

A statisztikák alapján az iparilag fejlett országokban a degeneratív (kopásos) gerincbetegségek népbetegségnek tekinthetők. A panaszok kialakulásának hátterében ott találhatjuk a mozgásszegény életmódot és a megnövekedett ülőmunkát, amelyet ráadásul a rossz (nem gerincbarát) tartás jellemez. Cikkünkben röviden összefoglaljuk milyen megoldást ajánl erre a problémára egy tartásjavító párna használata.

infografikák amelyek az ékpárna, deréktámasz és hengerpárna esetén mutatják meg a helyes és helytelen ülést

A tartásjavító párna használata


Egy átlagos széken eleinte egyenes háttal ülünk, ám mivel ez komoly izommunkával jár, a könnyebb utat választva testünk görnyedt tartást vesz fel. Persze mindez nem tudatosan, hanem akaratunktól függetlenül történik. Mivel a görnyedés - az ágyéki porckorongjainkra nehezedő megnövekedett nyomás miatt - kedvezőtlenül hat gerincünkre, így ez ellen tudatosan küzdenünk kell.


Egy tartásjavító párna használata nagyon eredményesnek bizonyul ezen a téren. Vannak párnák, amelyeket székünk ülőfelületére kell helyezni, míg más fajtákat a derekunk mögé kell tenni, de a cél mindegyik esetében ugyanaz: a gerinc anatómiai görbületének (lordózis) megtartása.

Benergo-tartásjavító gerincpárna-ergonomikus ékpárna-klasszik-kék- irodai széken ülve-beállítja a gerinc helyes pozícióját

Tartásjavító ülőpárna | benergo ékpárna


A legszélesebb körben használható tartásjavító ülőpárna az ékpárna. Szinte minden átlagosnak mondható ülőhelyzetben használható a görnyedt ülőhelyzet korrigálására:

  • irodai környezetben,
  • étkező-asztalnál,
  • az otthoni íróasztalnál ülve,
  • de akár kiült autósülésben is.


Működése azon az egyszerű elven alapul, hogy lejtős alakján ülve medencénk előrebillen, és emiatt felsőtestünket akaratlanul is kiegyenesítjük, "kihúzzuk magunkat". Ezáltal ezzel a tartásjavító ülőpárnával tartásunk újra ideális lesz, porckorongjaink pedig védett állapotba kerülnek.

Benergo-tartásjavító gerincpárna-ergonomikus deréktámasz-klasszik-kék-autóvezetés közben védi gerincünket

Tartásjavító párna | Benergo deréktámasz


A Benergo deréktámasz egy olyan tartásjavító párna, amelyet szintén székre ülve használunk, de ezt a háttámlára, a derék mögé kell helyezni.


Mint ahogy azt a neve is mutatja, ez a párna a derekunkat támasztja meg, és így akadályozza meg a görnyedt ülőhelyzet kialakulását. Passzív párnának is nevezhetjük, hiszen használatakor a gerinc izomzatát semmilyen munkára sem kényszerítjük, így ebben az ülőhelyzetben hátizmunk passzív marad. Alapvetően autók ülésébe ajánljuk, de ezt a tartásjavító párnát székre, a támlára erősítve is sokan használják.