Derékfájás és munkahelyi környezet

A munka az élet része, velejárója. Hogy munkánk mennyire megerőltető, az persze sok mindentől függ.

A munka hatása gerincünkre

 • Az évtizedeken át végzett fizikai munka nagy megerőltetést jelent vázrendszerünk érzékeny alkotóelemei számára, s habár mindez genetikai adottságunk függvénye is, elmondhatjuk, hogy életünk során, az idő előrehaladtával, nagy eséllyel megjelenik az ízületek, a nyak- vagy a derék fájdalma. A tünetek különösen felerősödnek időjárási frontok idején, vagy az évszakok változásakor.
 • De hasonlóan megterhelő lehet gerincünknek az ülőmunka is, történjen az irodai környezetben, a monitor előtt görnyedve, vagy akár egy gyártósor egy állomásánál ülve.
 • Ha valaki sofőr, gerince szintén nagy próbatételnek van kitéve. A derékfájást sofőrbetegségnek is nevezi a köznyelv.
 • A vidéki földműves munkája sem mondható gerincbarátnak. Őket gyakran látni a földeken, teljesen előre hajolva dolgozni naphosszat.
 • A fogorvos a beteg szája fölé görnyed, az operáló sebész pedig a beteg teste fölé hajol.
 • A sportolók számára is fontos kérdés a gerinc védelme. Óriási megterhelést jelent az élsport, és az edzések során végrehajtott helytelen gyakorlatok.


A fenti felsorolásból is látszik, mennyire nagy kihívást jelent, hogy az ember munkája során megóvja gerincét.

Van megoldás?


A munkahelyi környezetre tudatosabban odafigyelő társadalmakban egyre nagyobb szerepet kap a megelőzés. Az ergonómia tudománya olyan eszközök használatára sarkall, amelyekkel a munkavégzés a lehető legoptimálisabb, a lehető legkisebbre csökkentve az egészségi károsodást.

 • Az ergonomikus irodai munkahelyi állomások biztosítják a megfelelő szék, asztal, monitor, billentyűzet és egér használatát, s mindehhez megadják a tudást is, hogyan használjuk őket a legmegfelelőbben.
 • A modern fogorvosi eszközökben az orvos szinte
  tetszőlegesen mozgathatja a beteget, hogy a legjobban hozzáférjen.
 • A sofőrök számára ma már léteznek derék mögé helyezhető párnák, amelyek használatával megszabadulhatnak a derékfájástól.
 • A fizikai munkából adódó veszélyek jó része okos
  tanácsokkal, felvilágosító előadásokkal, valamint megfelelő munkaszervezéssel megszüntethető lenne.


Ugyanez vonatkozik a sportra is: a megoldást az edzők képzése jelenti, őket kell felvilágosítani a gerinckímélő gyakorlatokról.

Kik a nyertesei a megelőzésnek?


Látszólag csak mi, munkavállalók. De hosszabb távon a munkáltató számára is sokkal gyümölcsözőbb és hasznosabb az egészséges, és ezáltal produktívabb munkaerő. A munkahelyi ergonómia kialakítása pedig ehhez járul hozzá. Sőt, a kérdés még perspektivikusabb, ha azt társadalmi méretekben próbáljuk értelmezni. Az egészséges ember egészségesebb családokat, s végső soron egészségesebb társadalmat hoz létre.