Előzzük meg a lumbágót! Hétköznapi praktikák II.

Ha irónikusak szeretnénk lenni, akkor előhozakodhatnánk a régi mondással, miszerint miért van az, hogy ami jó, az biztos egészségtelen. De sajnos esetünkben félre kell tennünk a tréfát: gerincünk sérülékenységét ugyanis ténylegesen növeli a cigarettázás és az elhízás. De vajon mi köztük az összefüggés?

Férfi nagy pocakkal kezében cigarettával-a lumbágó és a dohányzás

Dohányzás


A cigaretta esetén az ok abban a jelenségben keresendő, miszerint a nikotin befolyásolja az erek rugalmasságát, a füstben lévő szénmonoxid hatására pedig csökken a szövetek oxigénellátása. A nikotin összehúzza az érfalak középső, izmos rétegét, ami az erek szűkülését eredményezi. Az érszűkület természetesen a környező szövetek vérellátásának csökkenésével jár. A porckorongoknak nincs saját vérkeringésük, a környező szövetekből nyernek tápanyagot. A cigaretta azonban károsítja ezeknek a szöveteknek a vérellátását, így csökken a porckorongok regenerálódó képessége.

Elhízás


A túlsúly a normálisnál nagyobb terhelésként jelentkezik a porckorongokon, ami elősegíti, gyorsítja azok degenerációját, ellapulását, ami amúgy is egy természetes jelenség az életkor előrehaladtával. A porckorongok folyadék vesztése és az ennek következtében történő lelapulása a lumbágó kialakulásának előszobája, hiszen a kisízületek közelebb csúsznak egymáshoz, és így megnő egy esetleges idegbecsípődés kockázata is.


Ha tehát lumbágóval küszködünk,
érdemes elgondolkodnunk a cigarettázásról való leszokásról, és fölös kilóinktól is itt az ideje megszabadulnunk!