Gerincbarát házimunka

Hölgy házimunkát végez és hátához nyúl fájdalommal – derékfájás ábrázolása

A rossz testtartás elkerülése

Ha összeszámolnánk, talán magunk is meglepődnénk, hogy milyen sok időt töltünk otthoni tevékenységekkel és házimunkával. Legyen ez barkácsolás, főzés, teregetés, kertészkedés stb., de beszélhetünk a hajmosásról, fogmosásról, gyermekgondozásról is. Ezeket a tevékenységeket gondolkodás nélkül, az évtizedek óta megszokott módon végezzük. Éppen ezért, ha rossz testtartással tevékenykedünk, az komoly fájdalmakat is okozhat akár már a tevékenység közben, vagy a sok apró rossz terheléstől is kialakulhat az évek folyamán valamilyen degeneratív elváltozás.

Bármit teszünk, egy dolgot próbáljunk megjegyezni: tartsuk meg a gerinc természetes görbületeit. Ez azt jelenti, hogy medencénk enyhén előrebillen, mellkasunk kiemelkedik és nyakunk felfelé nyújtózik. Így gerincünk jól működik, viszonylag jól terhelhető. Ebben segíthet a gerincpárnák használata is. A helyszíntől függően egy ékpárna, egy deréktámasz vagy egy hengerpárna.

Nézzük meg konkrét példákkal, miként vigyázhatunk gerincünk egészségére!

fiatal nő fogat mos előrehajolva a mosdó felett-helytelen tartás sérveseknek

Gerincbarát fogmosás

Hajlamosak vagyunk a mosdó fölé görnyedve mosni fogunkat. Célszerű ehelyett egyik kezünkkel megtámaszkodni a mosdón, majd enyhe térdhajlítással, egyenes felsőtesttel, kis csípőhajlítással a mosdó fölé dőlni.

fiatal nő a kád fölé hajolva mossa a haját-helytelen testtartás

Gerincbarát hajmosás

Amikor nem a zuhanyzás alkalmával mosunk hajat, hanem a kád vagy mosdó fölé hajolva, nagyon sokan szembesülnek azzal a problémával, hogy komoly deréktáji fájdalmakat okoz a felegyenesedés utána.

Ezért azt ajánljuk, hogy térdeljünk le a kád mellé. Így egyenes törzzsel, a kád szélének támaszkodva tudjuk megmosni a hajunkat. Ha nincsen kádunk, és a mosdó fölött szoktunk hajat mosni, akkor vigyünk egy stabilan álló széket a fürdőszobába, és arra térdelve, szintén egyenes törzzsel tudjuk megmosni a hajunkat.

helyes testtartásban mosogatás-egyenes háttal

Gerincbarát konyha

Bármely konyhai tevékenység végzésekor a pult, mosogató, asztal stb. magassága a fontos. Ha van rá mód, akkor lépcsőzetes pultot is kialakíthatunk, hisz a családtagok különböző magasságúak.

  • Konyhapult

Célszerű a könyökmagasságnál kb. 10 cm-rel alacsonyabb pulton dolgozni, mert ilyenkor tudjuk a gerincet egyenesen tartani.

  • Mosogatás

Mosogatáskor is kerüljük a görnyedést, tehát ne legyen túl mély a mosogató. Ha van fölötte szekrény, annak neki is támaszthatjuk homlokunkat.

  • Mosogatógép

Mosogatógép használatánál a be és kipakolás okoz problémákat. Nyugodtan üljünk le egy kis sámlira, vagy térdeljünk le mellé, és úgy végezzük a pakolást, mert a sok előrehajlás árt a gerincnek.

Lehetőség szerint úgy helyezzük el az edényeket a konyhában, hogy ritkán használatosak kerüljenek az alsó szekrénybe. Ha alulról kell valamit kivennünk, guggoljunk vagy térdeljünk le, mert ilyenkor gerincünket egyenesen tudjuk tartani.

fiatal nő helytelen előrehajolt testtartásban kertészkedik

Gerincbarát kertészkedés

A hosszú nyelű szerszámok segítenek abban, hogy egyenes törzzsel tudjunk dolgozni. Kerüljük itt is a hajolást, térdelve vagy guggolva dolgozzunk, ha szükséges.

Talicska használatakor arra ügyeljünk, hogy a láb dolgozzon a derék helyett, tehát térdet hajlítva, egyenes törzzsel emeljük meg és tegyük le a talicskát.

Fiatal apa hajol be a kisbaba ágyába. A téma a gerincbarát gyermekgondozás

Gerincbarát gyermekgondozás

A kisgyermekek ápolása nagy terhet ró a szülők gerincére. Pelenkázáshoz, fürdetéshez olyan magasságú bútort, állványt válasszunk, hogy ne kelljen előregörnyedni.

  • Szoptatás

Szoptatáskor is figyeljenek az anyukák testtartásukra, hisz eleinte minden nap órákat töltenek ezzel a szép feladattal. Változtassunk testhelyzetet, legyen megtámasztva a derekunk egy henger alakú gerincpárnával.

  • Gyermek felemelése

A gyermek felemelése is lehetőleg egyenes törzzsel történjen, azaz inkább a térdet hajlítsuk.

  • Kiságy

Azonnal adódik a kérdés: hogyan tegyem be és vegyem ki a kiságyból, amikor azt már teljesen le kellett engedni? (Férfiak ilyen jellegű kérdése, hogy a sörös rekeszt miként vegyem ki az autó csomagtartójából.)

Ha erre van mód, akkor olyan kiságyat érdemes beszerezni, vagy asztalos segítségét kérni, aminél a rács leengedhető, így hozzá lehet férni a gyermekhez. Ha erre nincs módunk, akkor ezt valóban nem lehet egyenes törzzsel kivitelezni, de két dologra akkor is figyelhetünk. Kerüljük, hogy egyszerre emeljünk és forduljunk is, mert nagy teher ez a gerincnek. A másik pedig, hogy ellensúlyozzuk ezt a terhelést: erősítsük meg törzsizmainkat, nyújtózkodjunk sokat. Szoktassuk gyermekünket arra, hogy amikor már tud állni, akkor álló helyzetből tudjuk kiemelni az ágyból, mert így nem kell olyan mélyre hajolnunk, és egyenes törzzsel, a térd hajlításával tudjuk kivenni.

Fiatal lány vasal, téma: gerincbarát vasalás módja

Gerincbarát vasalás

Itt is fontos a vasalódeszka magasságának megfelelő beállítása. Egyenes gerinccel tudjunk dolgozni, úgy hogy a vállunkat se terheljük le.

Használhatunk állószéket is, vagy egyik lábunkat fel is támaszthatjuk, de ilyenkor figyeljünk arra, hogy mindkét oldalt egyformán terheljük.

Férfi csavart hajt deszkába, téma: gerincbarát barkácsolási technikák

Gerincbarát barkácsolás

A műhelyben is fontos az asztal megfelelő magassága, akárcsak a konyhában. Egyenes törzzsel, kiemelt mellkassal dolgozzunk és térdeljünk le, ha szükséges.

Térdelésből való felálláskor pedig támaszkodjunk meg a combunkon, és így toljuk fel magunkat.