Gerincvédelem az iskolapadban

Illusztráció: Egy gyermek az iskolapadban-a helyes testtartás gyermekkorban is fontos

Minden év szeptemberében több ezer gyermek kezdi meg iskolás éveit. A sok újdonság óriási változást hoz a kicsik életébe, és sok szempontból nagy megterhelést is jelent számukra, többek között a gerincüknek is.

Ennek oka, hogy míg az óvodás gyermek fő tevékenysége a játék, addig a sokmozgásos tevékenység után az iskolában napi akár 5-6 tanórát is végig kell ülniük, és már maga az ülés sem a szőnyegen, a játszótéri kisvonaton, vagy a kisszékükön felváltva történik, hanem az iskolapadban, mely kevésbé változatos, illetve méretében sem biztosan megfelelő.

A 7 évesek között ugyanis már akár 20cm-es magasságbeli különbségek is lehetnek, melyhez az iskola bútorzata jellemzően nem alkalmazkodik. Így van, akinek a lábai leérnek a földre, és van, aki pedig egész nap csak kalimpál velük. A háttámla kialakítása hasonlóképp nem lehet mindenki számára optimális.


A szülő annyit tehet, hogy igyekszik ideálisabbá tenni mind az iskolai, mind az otthoni ülőhelyzetet. A helyes ülésről korábbi cikkeinkben már írtunk, de a legfontosabbakat újra kiemelnénk:

  • Érjen le a gyermek talpa a földre, legyen meg az
    alátámasztás. Erre egy egyszerű megoldást jelenthet az esetleg már félretett fellépő láb alá helyezése.
  • Az ékpárna használata gyerekeknél otthon- és az iskolában is ajánlott, hisz csökkentheti a görnyedt tartás kialakulásának esélyét.


Szülőként a sok ülést kiváltani nem áll módunkban, de törekedhetünk egy egészségesebb ülésforma kialakítására.