Gyermekeink gerince


Szülőként is tehetünk gyermekünk gerincének védelméért!

Amikor a gyermek megszületik, még egyenes a gerince. A mozgásokkal együtt alakulnak ki görbületei. Ezért már a kisgyermekeknél nagyon fontos, hogy adjunk, vagy teremtsünk lehetőséget a mozgásra, de ne erőltessünk semmit. Tehát ha még nem tud ülni, ne ültessük, ha nem indult el, akkor ne járassuk a két kezét fogva. Legyünk türelmesek! Ő érzi, tudja, hogy mikor erősödtek meg kellően az izmai, mikor érett rá. Természetesen figyeljük, hogy fejlődik-e, és ha szükségét érezzük, akkor kérjünk segítséget szakembertől.

Kisgyermek kezdő módon lépked. Fontos odafigyelnünk gyermekeink gerincének egészségére.


A mozgás lételeme egy gyermeknek. Azért, hogy teste megfelelően fejlődjön, igyekezzünk minél többféle mozgásformával megismertetni: játszunk, labdázzunk, hintáztassuk, ússzunk vele. Ez a kapcsolatunknak is jót tesz.

A gyerekek a szüleikről vesznek mintát. Jót és rosszat egyaránt. Ezért fontos, hogy mi miként élünk. Egy kisgyerek például önkéntelenül leguggol, ha valamelyik játékát felveszi a földről, de később a szüleitől eltanulva már ő is hajolni fog. Ha a szülő sportos, a gyermek is nyitottabb lesz felnőttkorában a testmozgásra. Ha a szülőnek természetes, hogy ékpárnán ülve étkezik, dolgozik, hátát megtámasztva néz tv-t, a gyermeknek is az lesz. Ezért fontos, hogy a szülő ismerje a gerince védelmének lehetőségeit, hisz gyermekét is erre fogja tanítani. Ha iskolába kerül gyermekünk, érdemes már előtte ékpárnára ültetni.
Legjobb lenne, ha az iskolában is azt használná. A helyes ülést már az óvodában meg kellene tanulni, hiszen az iskolában már annyi inger éri, és olyan sokat kell ülni, hogy erre ott már kevesebb energia jut. Ha esetleg nem ér le a lába a földre, támasszuk alá.


Az iskolatáska súlyát próbáljuk kontrollálni, de ne vegyük le mindig a táskát a hátáról, hisz erősödik tőle. Kényelmes, mindkét vállon szélesen támaszkodó táskát válasszunk, melyben a súlyt egyenletesen el lehet osztani. Biztosítsuk számára délután a mozgás lehetőségét!


Figyeljük, nézzük meg rendszeresen csemeténk gerincét, nézzük meg tartását, nincs-e az egyik válla, csípője magasabban. Ha elbizonytalanodunk, kérjünk segítséget! Minél hamarabb elkezdődik pl. egy gerincferdülés kezelése, annál nagyobb az esélye az állapot javulásának, rendezésének!