Használható-e az ékpárna irodai forgószékben?

Fiatal férfi görnyedten ül a munkahelyen az irodai asztalnál. A tartásjavító gerincpárnák fontossága.


A legtöbb munkahelyen az irodabútorok beszerzésekor irodai forgószék vásárlása mellett döntenek. Nem is igazán gondolkodnak másban, hiszen az irodabútorról alkotott képhez ez tartozik hozzá. Egy ilyen szék több olyan szolgáltatást is kínál, ami alkalmassá teszi az irodai használatra:

  • görgőkön gurul, emiatt könnyű vele a gyors helyváltoztatás, nem kell megemelni és hátrébb tenni, ha a használója fel akar állni az íróasztalától
  • gyakran állítható karfával is rendelkezik
  • háttámlája jellemzően dönthető
  • a drágább változatoknak szinte minden porcikája személyre szabható.


Mégis, ha egész nap, egész héten, egész évben ezen ül az ember, megfájdul a háta, s jelentkezik az a visszatérő, kellemetlen diszkomfort érzés, hogy akárhogy is fészkelődünk, mégis csak rossz érzés marad rajta az ülés. Persze ez nem a szék hibája, hanem az ülőmunka, pontosabban a helytelen, görnyedt testtartás következménye.

Fiatal nő ül Benergo ékpárnán egyszerű faszéken görnyedés nélkül

Joggal merül fel tehát a kérdés, hogy használható-e az ékpárna egy irodai forgószéken?

A válasz az, hogy igen, sokat javíthat a használó testtartásán ebben az esetben is, hiszen kemény szivacsa egy átlagos forgószékre helyezve egy teljesen új ülőfelületet teremt. Az ékpárna megfelelő keménysége biztosítja, hogy ellássa funkcióját és előrebillentse a medencét.

Ha azonban a szék ülőfelülete extrém puha, vagy íves / mély, akkor érdemes elgondolkodni egy másik ülőalkalmatosság beszerzésén. A gerinc szempontjából nagyszerű megoldás egy egyszerű, egyenes vonalú, fa szék, rajta egy ékpárnával.