Krónikus derékfájás kísérleti kezelése őssejt terápiával, degeneratív porckorong betegség esetén

A MPC-06-ID kódnéven futó terméket az amerikai Mesoblast Ltd fejleszti, és jelenleg a Food and Drug Agency (gyógyszer-engedélyezést végző hatóság) által kontrollált, 330 fős, országos klinikai vizsgálat alatt áll az Egyesült Államokban.

őssejt terápia, a képen egy sejt


Csak az USÁ-ban több, mint négy millióan szenvednek krónikus derékfájásban, amit a porckorong - öregedés, genetika, vagy külső behatások okozta - sérülése okoz. Amikor a betegnél a porckorong elváltozása elér egy olyan szintet, aminél a fájdalom, vagy a különböző funkciók elvesztése már nem kezelhető tovább konzervatív megoldásokkal (gyógyszerekkel, fizioterápiával), akkor jelenleg csak a műtét marad az egyetlen szóba jöhető megoldás.


Ezen változtatna az MPC-06-ID, amelynek egy adagja hatmillió - úgynevezett mesenchymális prekurzor –csontvelőből nyert őssejtet tartalmaz, melyeket a kezelés során közvetlenül a sérült porckorongba injektálnak. A kísérletsorozat keretében a betegek állapotát a beavatkozás után 12 hónapon át követik nyomon, azt vizsgálva, hogy a placebo csoporthoz képest kimutatható-e a kezelt porckorongok regenerációja.