Mi a baj az autók üléseivel?

Régi amerikai autó ülései-autóvezetés közben gerincünk veszélyben van a helytelen testtartás esetén. Ebben segít a Benergo deréktámasz

Cél a helyes tartás


Az autóülések kialakításánál a gyártók általában a biztonsági és kényelmi szempontokra helyezik a hangsúlyt, és jellemzően háttérbe szorul az a cél, hogy az ülés elősegítse a helyes tartást. Az is előfordul, hogy új korában az ülés még nyújt valamiféle támaszt a derék számára, de az idő előrehaladtával “kiüli” a gazdája, és az ez irányú védelme elhanyagolható mértékűre csökken. Ennek esélyét hazánkban csak tovább fokozza az a tény, hogy Kelet-Közép-Európában a személygépkocsik
átlagéletkora igen magas.

Természetesen a prémium-kategóriás autók sokszor nagyon komolyan felszerelt, állítható deréktámasszal ellátott, nagyszerű ülésekkel kerülnek forgalomba, ám ezek ára olyan magas, hogy a lakosság csupán kis része engedheti őket meg magának.

Honnan tudhatjuk meg, hogy az ülésünk gerincbarát-e?


Ha egy közepes, vagy hosszabb út után fájós háttal szállunk ki a kocsiból, akkor nagy az esélye, hogy autónk ülése nem tökéletes. Érdemes megvizsgálnunk, hogy az ülésünk deréktámasza illeszkedik-e abba az - úgynevezett lordózis - görbületbe, amely a hátunkon található.

Mi tehetünk?


Gyors megoldásként összehajthatunk például egy
törölközőt, vagy egy megfelelő méretű ruhadarabot, és a derekunk mögé helyezhetjük. Már ez is sokat fog segíteni. Idővel azonban a legjobb hatás érdekében érdemes beszereznünk egy kimondottan erre a célra kifejlesztett autós deréktámaszt. Így biztosíthatjuk a gerinc anatómiai helyzetét-, és a görnyedés elleni védelmet autónk ülésében ülve is.