Gerincsérv vagy porckorongsérv?

Mi a különbség a gerincsérv és a porckorongsérv között?

Sokan kérdezik mi a különbség a gerincsérv és a porckorongsérv között. Valójában semmi. Mindkettő ugyanarra a jelenségre utal. Ilyenkor a csigolyák között elhelyezkedő porckorong kiboltosul, és benyomul a gerinccsatornába. Amennyiben ennek idegi érintettsége van, akkor éles sugárzó fájdalom vagy zsibbadás jelentkezik. A szakszerűbb kifejezés a porckorongsérv, hiszen a porckorong boltosul ki, nem pedig a gerinc, tehát valójában a porckorong sérvesedéséről van szó. A köznyelvben azonban jobban elterjedt a gerincsérv kifejezés.

3D computegrafika asztalnál ülő férfi pirossal jelölve a gerince

Mi a gerincsérv?

Sajnos a gerincfájdalom azon vezető tünetek közé tartozik, amelyekkel az emberek felkeresik orvosukat. Népbetegségről beszélhetünk tehát, amely nemcsak az idősebb korosztályt, hanem a fiatalabb generációt is érinti, és mára akár a tizenévesek között is előfordul. A gerincferdülés, a csontritkulás és a kopásos betegségek mellett a legelterjedtebb probléma a gerincsérv. Szinte minden ember családjában vagy baráti körében találhatunk valakit, aki gerincsérvben szenved. Így aztán ez a betegség mindenkit félelemmel tölt el. A csillapíthatatlan erős fájdalom, a kilátástalanság, az erős fájdalomcsillapítók amelyek tönkre teszik a gyomrot, a műtéttől való félelem azok a gondolatok amelyek rányomják a bélyegüket a porckorongsérv fogalmára. És valljuk be: joggal, hiszen egy nagyon kellemetlen betegséggel állunk szemben.

Hogyan alakul ki a gerincsérv?

De hogyan alakul ki a gerincsérv? Legtöbben azt gondolják, hogy „megemeltem magam”. Vagy rosszul mozdultam. Pedig ezek már csak egy folyamat utolsó pillanatai voltak. A porckorongsérvet az esetek döntő többségében hosszú évek, évtizedek alatt magunknak „gyártottuk” le. Minden az iskolában kezdődik. Napi 8 órát görnyedünk az iskolapadban, aztán hazamegyünk és egy rossz széken ülve folytatjuk a leckeírást, tanulást. Aztán egy rossz széken görnyedve nézzük a tv-t. Aztán jön a középiskola, az egyetem, és minden ugyanúgy. Görnyedés, görnyedés, görnyedés. Aztán jön a munkahely. Ülés, görnyedés, monitorbámulás.

3D computergrafika álló férfi háttal-pirossal a gerincsérvben érintett szakasz pirossal

De mi is történik mindeközben a gerincünkben?


Gerincünk rugalmasságát a csigolyáink között található porckorongok adják. Ezek nagyon rugalmas anyagból vannak és nagyon strapabíróak, nagy terhelhetőséget biztosítanak a gerincünknek. Külső szerkezetük héjszerű, olyan, mint a hagymáé. A folyamatos görnyedés következtében azonban a porckorongok hátsó falára tartósan nagyobb nyomás nehezedik, ami az ott található szövetek gyengüléséhez, sérüléséhez vezet, majd egy idő után ezek a szövetek nem képesek ellenállni többet a megnövekedett nyomásnak, és engedik kitüremkedni a porckorong belső folyékonyabb magját. A belső mag kidudorodik, és nyomni kezdi az ott elhaladó idegeket. Ez a porckorongsérv kialakulásának folyamata.

Ezek szerint megelőzhető lenne a porckorongsérv kialakulása?


Igen, a gerincsérv megelőzhető! Az idő kereke nem visszafordítható. A túl sok ülés a modern civilizáció egyik velejárója. Ülünk az iskolapadban, ülünk az autóban, a tv előtt, az irodában. De igazából nem is az üléssel, hanem a rossz üléssel van a gond.

Hogyan ülhetünk jól?

Úgy, hogyha nem görnyedünk. Szerencsére léteznek olyan segédeszközök, gerincpárnák, amelyek segítségével elkerülhetjük a görnyedést. Az ékpárna, a deréktámasz és a hengerpárna három olyan eszköz, amelyek használatával nagy eséllyel elkerülhetjük a porckorongsérv kialakulását. Persze ezek használata még nem minden. Jobban oda kell figyelnünk magunkra és vigyáznunk kell egészségünkre.