MRI kompatibilis, kísérleti porckorong protézis nyaki gerincsérv műtétekhez

A Simplify Disc a San Francisco-i Simplify Medical – orvostechnikai eszközöket gyártó – cég terméke,mely jelenleg az amerikai FDA (élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóság) által felügyelt klinikai tesztelés alatt áll.

fiatal szakember vizsgál egy női beteget egy CT berendezéssel-gerincsérv diagnosztika

A termék a C3-as és a C7-es nyaki csigolyák közti gerincsérv műtéteknél használható, amennyiben a porckorong mesterséges helyettesítésére van szükség. A hasonló, nem hagyományos protézisek fémötvözetből készülnek, és így esetükben a koronggal szomszédos szövetek kiértékelése csak a beteg számára invazív CT képalkotás használatával lehetséges. Ezzel szemben a Simplify Disc teljesen kompatibilis a paciens egészségére ártalmatlan mágneses rezonancia (MRI) eljárással is, azaz a beteget az alkalmazása után nem szükséges kitenni a jelentős sugárterhelést jelentő CT vizsgálatoknak.

A Simplify Disc – mely már több, mint 2000 beteg esetében került beültetésre – a legkorszerűbb anyagok felhasználásával készül, alapvetően továbbfejlesztett orvostechnikai polimer zárólapokból-, és a köztük szabadon mozgó kerámia magból áll. A protézis felépítése biztosítja, hogy a gerincsérvvel küzdő beteg mozgástartománya a műtét előtti állapothoz hasonló maradjon.