Ülés az irodában

Az ülés nagy terhet ró a gerincre, így aki irodai munkát végez, annak nagyon fontos a helyes ülés megtanulása. A napi több órai ülőmunka éveken át rossz tartásban, komoly gerincproblémákat okozhat.

Irodai munka asztal mellett laptopon.

A szék

  • A szék magassága

Legfontosabb a szék-asztal magasságának aránya.

A szék magassága akkora legyen, hogy a talpat le tudjuk támasztani a talajra 90 fokos térdhajlításnál. Ha nem ér le a talp, akkor túl nagy nyomás nehezedik a combokra, romlik a lábak vérkeringése. Ha túl alacsony, akkor automatikusan kinyújtjuk
lábunkat előre, és ilyenkor a megváltozott egyensúly miatt görnyedt testtartást veszünk fel.

  • A medence pozíciója

Ülés során gyakran a medence hátrafelé billen, így a derék homorú tartása megváltozik, ami a porckorongok terhelését fokozza. Ezért célszerű enyhén előre lejtetni az ülőfelületet, illetve ékpárnát helyezni rá, így a derék ismét homorúvá válik.

  • Háttámla

A háttámla feladata, hogy a derekat támassza meg. Ha van rá lehetőségünk, akkor a háttámla rugózását testsúlyunkhoz mérten állítsuk be. Alaphelyzetben a háttámla az ülőlappal 90 fokos szöget zárjon be. Ha székünk nem támasztja meg kellően a derekat, akkor egy hengerpárna segítségével tudjuk derekunkat a megfelelő helyzetben tartani. Ennek tipikus esete a nagy és mély főnöki fotel. Elvileg egy átlagos irodai széken egy ékpárna használata önmagában is tökéletes megoldást jelent, ám egész napos ülőmunka esetén gyakori igény, hogy hátradőlve is szeretnénk biztonságban tudni gerincünket. Ilyenkor a Benergo ékpárna és a deréktámasz együttes használata jelentheti a megoldást.

  • Kartámasz

Ha van kartámasz, akkor az segíthet az alkar megfelelő alátámasztásában, illetve megkönnyítheti a székbe történő beülést és felállást is.

Az asztal

  • Az asztal magassága

A székhez képest érdemes beállítani az asztal magasságát: az ülő helyzetben 90 fokban hajlított alkarhoz képest néhány cm-rel alacsonyabban kell legyen. Fontos, hogy lazán leengedett vállakkal tudjunk dolgozni, mert a vállak terhelése kihat a nyakra is, és komoly fájdalmakat okozhat.

  • Monitor

Oda kell még figyelni arra is, hogy ha monitorral dolgozunk, akkor az szemben helyezkedjen el velünk és szemmagasságban legyen, vagy egy kicsit alacsonyabban.

Mozgás

Kerüljük a csavarodásokat, próbáljuk a munkánk során legtöbbet használt eszközöket kezünkhöz közel tartani. Ha mégis fordulni kell, akkor tegyük azt lehetőleg teljes testtel.

Fontos még, hogy megszakítsuk időnként a képernyő előtti munkavégzést, és óránként 10 percre álljunk fel, mozgassuk meg végtagjainkat, nyújtózkodjunk néhányat.