Ülés otthon

Az ülés minden helyzetben terhet ró a gerincünkre, ezért fontos, hogy étkezés, munka, szórakozás vagy pihenés közben is megtanuljuk és alkalmazzuk a helyes ülést. Üléskor medencénk általában hátrabillen, melynek következményeként az ágyéki homorulatból domborulat lesz, fejünk előrébb kerül, így a kettős S görbület megváltozik, tehát egy görnyedt tartást veszünk fel. Ezzel szemben a cél az, hogy ilyenkor is megtartsuk a gerinc fiziológiás görbületeit.

Nő ül étkezőasztalnál-Benergo ergonomikus tartásjavító ékpárnán-amelyik segít az egészséges ülés kialakításában

  • Étkezés

Lehetőleg minden családtag számára biztosítsuk a megfelelő magasságú széket.

Ha alkarunkat meg tudjuk támasztani az asztalon, miközben hátunk egyenes és vállunkat leengedtük, akkor megfelelő a szék-asztal magasságának aránya. Talpaink legyenek a talajon megtámasztva, illetve a gyerekek lába alá is javasoljuk a fellépőt vagy sámlit.

Ahhoz, hogy megakadályozzuk az ülés közbeni görbe háttartást, célszerű ékpárnára ülni, mely előre billenti a medencét, és ezzel létrehozza az ágyéki homorulatot. Így könnyebb egyenes háttal, kiemelt mellkassal ülni.

  • Pihenés, TV nézés

Ha kényelmesen elhelyezkedünk kedvenc fotelunkban egy jó könyvvel, vagy leülünk Tv-t nézni, általában egy hátradőlő, szinte félig fekvő testhelyzetet veszünk fel, mely a gerincünk számára nagy terhet jelent, mert a számára megfelelő kettős S görbület ilyenkor megváltozik.

Mit tehetünk? Üljünk egyenesen és támasszuk meg a derekunkat egy párnával. Nem az ülőfelületre, hanem egy kicsit följebb, deréktájra, a homorulathoz tegyük a párnát, ami megakadályozza, hogy domborítsuk ezt a területet, és így segíti, hogy megelőzzük a görnyedt testtartást. A hengerpárna nagyszerűen alkalmazható erre a célra!

  • Számítógép előtt

Legjobb, ha az irodában történő ülés szerint, asztalnál, egy ékpárnán ülve tudunk otthon is dolgozni vagy keresgélni az interneten, de sokszor csak a fotelben ülve ölünkbe kapjuk a laptopot, és így dolgozunk. Ezzel az a probléma, hogy a fent leírtak szerint görnyedt tartást veszünk fel, és az alacsonyan levő laptop még fokozza is ezt a tartást. Ha mégis így szeretnénk használni, akkor itt is támasszuk meg a derekunkat egy hengerpárnával. A laptopot is helyezzük olyan magasságba, hogy könyökünket derékszögben hajlítva, a csuklónkat meg tudjuk támasztani a laptopon, miközben vállainkat lazán tartjuk.